In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Door allemaal bij te dragen aan de kosten van de zorg, houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar. Het feit dat de verzekering verplicht is, doet veel mensen denken dat zij enkel moeten zorgen dat zij de verzekering hebben afgesloten en vervolgens achterover kunnen leunen. Daar hoeft niet direct iets mis mee te zijn, maar de kans is heel groot dat je dan geen zorgverzekering aangepast aan jouw wensen hebt. Dit kan nadelige gevolgen hebben waar je niet alleen fysiek last van kunt krijgen, maar ook financieel. Om dit dus te voorkomen, is het tijd dat we even nalopen hoe je een goede zorgverzekering afsluit zodat je uiteindelijk zelf een goede deal kunt afsluiten die perfect aansluit bij jouw zorgvraag. 

 

Het belang van een goede zorgverzekering

Mensen veranderen voortdurend en dat geldt dus ook voor hun zorgvraag. Jongere mensen hebben doorgaans niet heel veel zorg nodig, maar naarmate je ouder wordt, kom je steeds vaker in aanraking met medici. Het is dan belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben. Vandaar dat een zorgverzekering altijd bestaat uit twee elementen: het verplichte basisdeel en de aanvullende pakketten. Met de aanvullende pakketten maak je jouw zorgverzekering zo dat deze voldoet aan jouw eisen. Heb jij bijvoorbeeld steeds vaker last van je rug, dan is het aan te raden om fysiotherapie aan je pakket toe te voegen. Zo kun je altijd naar de therapeut zonder dat je daar zelf het volle pond voor hoeft te betalen. Een verzekering zorgt er namelijk voor dat jij zelf zo weinig mogelijk kosten hoeft te maken. Hoe beter het je lukt om een pakket op maat samen te stellen, hoe voordeliger het voor je is. Belangrijker is nog dat een passende verzekering beter is voor je gezondheid. 

 

De tandartsverzekering

Een aantal aanvullingen wordt vaak gekozen. Denk bijvoorbeeld aan de tandartsverzekering. Iedereen zou tenminste eens per jaar een keer naar de tandarts moeten en dus is het goed om alvast je tandartsverzekering berekenen te gaan. Heb jij vaak gaatjes of moet je volgend jaar bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling ondergaan, dan kun je veel profijt hebben van je aanvullende verzekering. Heb jij nu juist al een tandartsverzekering maar heb je nooit iets bij de tandarts? Dan kun je er ook voor kiezen om deze aanvulling te schrappen. Waarom zou je namelijk betalen voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt? 

 

Stap aan het eind van het jaar over 

Aan het eind van het jaar mag iedereen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ons advies is om daarom altijd even goed te kijken wat er allemaal aangeboden wordt. Een overstap kan namelijk voordelig zijn of leiden tot een betere dekking van je zorgkosten. Op het internet kun je meerdere handige sites vinden waar je zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je met een paar klikken op je muis zien waar jij niet alleen het best, maar ook het voordeligst een goede zorgverzekering kunt afsluiten.