Over het algemeen wordt er gesproken van drie soorten gehoorverlies om het duidelijk te houden zal er hier maar worden ingegaan op twee. Dit zijn de twee meest voorkomende soorten van gehoorverlies waar mensen zich melden bij een audicien n of de dokter. Het zal je niet verbazen dat er iets populaire of je het meest voorkomende gehoorverlies is wat ontstaat door langdurig hard geluid zonder de juiste gehoorbescherming. Dit is de afgelopen decennia steeds groter wordend probleem onder jongeren en leidt in veel gevallen tot verlies van gehoor, waardoor er veel campagnes gericht zijn op blijvende gehoorschade voorkomen. Dit is wat er in de praktijk wordt genoemd geleidingsverlies. Het verschilt per geval in hoeverre dit nog hersteld kan worden.

Soort twee

De tweede soort wordt perspectief gehoorverlies genoemd en hier ligt vaak een andere oorzaak achter waar je minder aan kunt doen in geval van geleidingsverlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door genetische oorzaak, ouderdom, genetische factoren en ook blootstelling aan hard geluid. In deze gevallen kan het vaak nog wel hersteld worden met een hoortoestel. Deze vorm komt vaker voor bij ouderen. Dit is waarom het zo belangrijk is om gehoorverlies te mijden en ten alle tijden blijvende gehoorverlies voorkomen.

 

Gehoorapparaten

Mensen die tegenwoordig een gehoorapparaat hebben, hebben heel erg geluk. Het is namelijk tegenwoordig mogelijk om een gehoorapparaat aan te schaffen wat vragen onzichtbaar is, en je gehele gehoor kan overnemen. Het is namelijk niet zo dat iedereen hetzelfde soort klachtenpatroon vertoont. Voor elke soort klacht is er een apart soort toestel en met de ontwikkelingen die er tegenwoordig zijn, zijn de meeste goor apparaat zelfs aan te sluiten op de tv, telefoon Bluetooth. Hierdoor missen mensen die gehoorschade hebben opgelopen vrijwel niets meer van de wereld om hen heen. Verlies van gehoor kan in de praktijk eigenlijk nooit 100% hersteld te worden zoals het oorspronkelijk was, vandaar dat het belangrijk is om het belang van blijvende gehoorschade voorkomen te benadrukken.