De meeste mensen vinden het heerlijk om regelmatig een glaasje alcohol te drinken. Echter wordt het voor steeds meer mensen een probleem. Er zijn dan ook te veel mensen die niet meer zonder alcohol kunnen. Wanneer je een alcoholverslaving hebt, is het lastig om hier vanaf te komen. De behandeling kan namelijk pas beginnen wanneer je het probleem erkent en ermee instemt om te stoppen. Het is dan ook verstandig om naar een afkickkliniek te gaan om professionele hulp te krijgen bij het proces. Een afkickbehandeling bestaat uit drie fases.

 

Ontwenningsfase

Het kan gevaarlijk zijn om abrupt te stoppen met drinken. Het kan namelijk voor ernstige gevolgen zorgen op je lichaam. Hierom is het verstandig om onder begeleiding het alcoholgebruik te stoppen of minderen. Tijdens deze fase zal je last krijgen van bepaalde afkickverschijnselen. Er zijn gelukkig wel medicijnen die je hierbij kunnen helpen. Echter moet je hier wel voorzichtig mee zijn, aangezien mensen ook aan deze medicatie verslaafd kunnen raken.

 

Revalidatiefase

Tijdens deze fase krijg je vooral inzicht over de oorzaak en gevolgen van het overmatig alcoholgebruik. Er zijn verschillende therapie├źn die je hierbij kunnen helpen. Zo kan het handig zijn om met andere te praten die dezelfde problemen als jou ervaren. Dit kan je helpen om weerstand te leren bieden tegen een eventuele terugval. Je zelfvertrouwen wordt weer opgebouwd.

 

Onderhoudsfase

Wanneer je volledig sober bent, is het belangrijk om alles er aan te doen dat je niet meer terug valt. Zo is het in deze fase belangrijk om met vrienden en familie te praten zodat ze je kunnen steunen waar nodig is. Het is namelijk al lastig genoeg en steun van iedereen kan je extra motiveren om het door te zetten.