Placebo effecten

In de medische wereld is het placebo effect een interessant en ingewikkeld onderwerp. Aan de ene kant is er het nut dat het met zich mee kan brengen, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om eerlijk te blijven tegen je patiënten. Dit is een ethisch dilemma waar dokters het niet helemaal over eens zijn.

Wat is een placebo?

Een placebo is een medicijn dat expres zo  is gemaakt dat het geen werkzaamheid zou moeten hebben, ofwel, er zitten geen werkzame stoffen in. Een voorbeeld hiervan was een onderzoek onder mannen een aantal jaar terug. Een groep mannen werd verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg hormoon pillen toegediend en de andere groep kreeg een placebo. De groep met hormoon pillen kreeg hier effecten van, die te verwachten waren. Ze kregen bepaalde iets vrouwelijkere eigenschappen. De mannen met de placebo kregen dit echter ook. Niet allemaal, maar wel een aantal. Dit laat dus zien dat placebo’s echt kunnen werken. Hoewel het hier niet echt een nuttig effect was, kan dit natuurlijk ook worden ingezet met echte kwalen.

Gebruik dokters

Er zijn dan ook zeker wel dokters die gebruik maken van placebo’s. Dan heb ik het niet eens over alternatievelingen die ergens op hun zoldertje iets met chakra’s doen, maar gewoon over huisartsen ook. Hoewel het officieel niet is toegestaan, zijn er zeker artsen die placebo’s geven zonder dit te vertellen aan hun klanten. Een dokter moet officieel zijn patiënt precies vertellen wat voor medicijnen hij krijgt voorgeschreven, maar lang niet alle doktoren doen dit. Het is ook maar de vraag of dat een probleem is. Als een placebo werkt, dan werkt het toch? Aan de andere kant kan je ook weer stellen dat het niet eerlijk is om je patiënten gebrekkig in te lichten en dat dit misschien zelfs gevaarlijk kan zijn omdat ze daar rekening mee zullen houden ivm bijvoorbeeld andere medicijnen.

Alternatieve geneeswijzen

Ook in de wereld van alternatieve geneeswijzen is de placebo veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan praktijken als microdosing truffels, waar je met een microdose van hallucinogene truffels bepaalde effecten zou kunnen krijgen. Hoe wetenschappelijk dit allemaal is is wat vaag, maar dat het iets doet zal vast, maar dat kan natuurlijk ook prima komen door een placebo effect. Dat het misschien een placebo effect is wil nog niet zeggen dat het daardoor een waardeloos product is, immers, als het werkt dan werkt het toch?