Steeds meer mensen krijgen tijdens hun leven last van aandoeningen. Een van de redenen hiervan is dat we steeds ouder worden. Ouder worden gaat meestal niet zonder gebreken, omdat je simpelweg meer kans hebt op ziektes als je ouder wordt. Ben je benieuwd wat de top 3 meest voorkomende aandoeningen in Nederland zijn? Lees dan snel verder.

Nek- en rugklachten

Normale nek- en rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een bepaalde leefstijl. Steeds meer mensen zitten veel, wat kan zorgen voor nek- en rugklachten. Door een goede werkhouding en voldoende beweging kun je de kans hierop verkleinen. Een goede verstelbare bureaustoel en een zit-sta bureau ondersteunt een goede werkhouding. Simpele rug- en nekklachten worden behandeld door een fysiotherapeut of oefentherapeut. De behandeling van de fysiotherapeut is gericht op een of meerdere spieren. Een oefentherapeut kijkt naar je gehele lichaamshouding en hoe dit je klachten veroorzaakt. Daarnaast zijn er meer ernstige nek- en rugklachten, zoals een rug- en nekhernia. Behandeling hernia is vaak complexer. Een operatie kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van de behandeling.

Infecties van de bovenste luchtwegen

Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door virussen. Hierdoor hoeft het meestal niet behandeld worden. Aandoeningen die vallen onder infecties van de bovenste luchtwegen zijn onder andere keelpijn, verkoudheid, hoesten, bijholteontsteking en middenoorontsteking. Bij infecties van de bovenste luchtwegen heb je klachten bij je strottenhoofd (boven de stembanden), keel en/of neus. Bij infecties van de onderste luchtwegen heb je klachten van je luchtpijp, longweefsel (longblaasjes) of luchtpijptakken (bronchiën). Klachten van infecties van de onderste luchtwegen zijn vaak ernstiger. Deze aandoeningen moeten soms worden behandeld met antibiotica. Voorbeelden van aandoeningen zijn een longontsteking en acute bronchitis. Luchtweginfecties komen regelmatig voor. Mensen die roken hebben een grotere kans op het krijgen van luchtweginfecties. Ook hebben mensen die roken vaak langer klachten van de infectie. 

Reuma Artrose

Artrose is een vorm van reuma. Er zijn verschillende soorten reuma, zoals Syndroom van Sjogren, Ziekte van Bechterew en Artritis psoriatica. Deze soorten reuma hebben veel dezelfde soorten symptomen, zoals dikke, warme, stijve of pijnlijke gewrichten. Ook doen de gewrichten pijn zonder dat je kracht ermee zet of beweegt. De vorm artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Je kunt dit in een of meerdere gewrichten krijgen. Bij deze aandoening is de kwaliteit van je kraakbeen minder, veranderd het bot van je gewricht en kan je gewricht ontstoken raken. Dit leidt onder andere tot stijfheid, moeilijk bewegen en pijn. Deze vorm van reuma komt vooral voor in de grote teen, vingers, de duim, onderrug, nek, heupen en knieën. De behandeling wordt door een oefentherapeut of fysiotherapeut gedaan. 

 

Welke klachten mensen precies hebben verschilt erg per persoon. Deze klachten en aanwezigheid van andere aandoeningen bepalen welke behandeling iemand nodig heeft. Daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je last hebt van een van deze aandoeningen.