Traditionele medicinale kruiden en hun toepassingen

Traditionele medicinale kruiden en hun toepassingen

De wereld van traditionele medicinale kruiden is fascinerend en rijk aan geschiedenis. Al eeuwenlang worden kruiden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen en het is dan ook geen verrassing dat deze kennis en traditie nog steeds voortleeft in onze moderne samenleving. In dit blog zullen we een kijkje nemen in de wereld van traditionele medicinale kruiden en hun toepassingen.

Wat is de geschiedenis van deze kruiden?

De geschiedenis van traditionele medicinale kruiden gaat terug tot de oudheid, waar kruiden werden gebruikt voor zowel medicinale als spirituele doeleinden. Zo was de filosoof Spinoza een groot voorstander van het gebruik van kruiden voor genezing en geloofde hij dat de natuurlijke wereld ons alles biedt wat we nodig hebben voor een gezond lichaam en geest.

In de middeleeuwen werden kruiden gebruikt door monniken en kloosterzusters om zieken te genezen. Zij hadden uitgebreide kennis over de geneeskrachtige eigenschappen van verschillende kruiden en ontwikkelden zo hun eigen kruidenmengsels en medicijnen. Deze kennis werd doorgegeven van generatie op generatie en vormt nog steeds de basis van traditionele medicinale kruiden.

Hoe pas je het toe?

Traditionele medicinale kruiden hebben een breed scala aan toepassingen en kunnen helpen bij verschillende gezondheidsproblemen. Zo worden kruiden zoals gember en kamille gebruikt voor hun ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Terwijl kruiden zoals kurkuma en ginseng bekend staan om hun immuunversterkende werking.

Een ander voorbeeld van traditionele medicinale kruiden zijn de Magic truffles, ook wel bekend als 'sclerotia'. Deze truffels bevatten psychoactieve stoffen en worden al eeuwenlang gebruikt door inheemse volkeren voor spirituele doeleinden. Tegenwoordig worden Magic truffles ook gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het behandelen van depressie en angst.

De toekomst van traditionele medicinale kruiden

Hoewel traditionele medicinale kruiden al eeuwenlang worden gebruikt, is er de laatste jaren een groeiende interesse in deze natuurlijke geneeswijze. Steeds meer mensen kiezen voor kruiden als alternatief voor synthetische medicijnen, vanwege de vele voordelen die ze bieden. Bovendien wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten en toepassingen van traditionele medicinale kruiden.

De toekomst van traditionele medicinale kruiden ziet er dus veelbelovend uit. Met de kennis en ervaring van eeuwenoude tradities en de moderne wetenschap, kunnen we de kracht van kruiden nog beter benutten voor onze gezondheid en welzijn.

Ontdek de wereld van traditionele medicinale kruiden

Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, de toepassingen of de toekomst van traditionele medicinale kruiden, er valt altijd meer te ontdekken. Dus waarom niet eens een kijkje nemen in de wereld van Spinoza en Magic truffles en ontdekken wat deze kruiden voor jou kunnen betekenen? Wie weet vind je wel een natuurlijk middel dat jou kan helpen bij jouw gezondheidsdoelen.

Welke zorgverzekering past het beste bij jou?

Welke zorgverzekering past het beste bij jou?

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Door allemaal bij te dragen aan de kosten van de zorg, houden we de zorg toegankelijk en betaalbaar. Het feit dat de verzekering verplicht is, doet veel mensen denken dat zij enkel moeten zorgen dat zij de verzekering hebben afgesloten en vervolgens achterover kunnen leunen. Daar hoeft niet direct iets mis mee te zijn, maar de kans is heel groot dat je dan geen zorgverzekering aangepast aan jouw wensen hebt. Dit kan nadelige gevolgen hebben waar je niet alleen fysiek last van kunt krijgen, maar ook financieel. Om dit dus te voorkomen, is het tijd dat we even nalopen hoe je een goede zorgverzekering afsluit zodat je uiteindelijk zelf een goede deal kunt afsluiten die perfect aansluit bij jouw zorgvraag. 

 

Het belang van een goede zorgverzekering

Mensen veranderen voortdurend en dat geldt dus ook voor hun zorgvraag. Jongere mensen hebben doorgaans niet heel veel zorg nodig, maar naarmate je ouder wordt, kom je steeds vaker in aanraking met medici. Het is dan belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben. Vandaar dat een zorgverzekering altijd bestaat uit twee elementen: het verplichte basisdeel en de aanvullende pakketten. Met de aanvullende pakketten maak je jouw zorgverzekering zo dat deze voldoet aan jouw eisen. Heb jij bijvoorbeeld steeds vaker last van je rug, dan is het aan te raden om fysiotherapie aan je pakket toe te voegen. Zo kun je altijd naar de therapeut zonder dat je daar zelf het volle pond voor hoeft te betalen. Een verzekering zorgt er namelijk voor dat jij zelf zo weinig mogelijk kosten hoeft te maken. Hoe beter het je lukt om een pakket op maat samen te stellen, hoe voordeliger het voor je is. Belangrijker is nog dat een passende verzekering beter is voor je gezondheid. 

 

De tandartsverzekering

Een aantal aanvullingen wordt vaak gekozen. Denk bijvoorbeeld aan de tandartsverzekering. Iedereen zou tenminste eens per jaar een keer naar de tandarts moeten en dus is het goed om alvast je tandartsverzekering berekenen te gaan. Heb jij vaak gaatjes of moet je volgend jaar bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling ondergaan, dan kun je veel profijt hebben van je aanvullende verzekering. Heb jij nu juist al een tandartsverzekering maar heb je nooit iets bij de tandarts? Dan kun je er ook voor kiezen om deze aanvulling te schrappen. Waarom zou je namelijk betalen voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt? 

 

Stap aan het eind van het jaar over 

Aan het eind van het jaar mag iedereen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ons advies is om daarom altijd even goed te kijken wat er allemaal aangeboden wordt. Een overstap kan namelijk voordelig zijn of leiden tot een betere dekking van je zorgkosten. Op het internet kun je meerdere handige sites vinden waar je zorgverzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je met een paar klikken op je muis zien waar jij niet alleen het best, maar ook het voordeligst een goede zorgverzekering kunt afsluiten.

De top 3 meest voorkomende aandoeningen

De top 3 meest voorkomende aandoeningen

Steeds meer mensen krijgen tijdens hun leven last van aandoeningen. Een van de redenen hiervan is dat we steeds ouder worden. Ouder worden gaat meestal niet zonder gebreken, omdat je simpelweg meer kans hebt op ziektes als je ouder wordt. Ben je benieuwd wat de top 3 meest voorkomende aandoeningen in Nederland zijn? Lees dan snel verder.

Nek- en rugklachten

Normale nek- en rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een bepaalde leefstijl. Steeds meer mensen zitten veel, wat kan zorgen voor nek- en rugklachten. Door een goede werkhouding en voldoende beweging kun je de kans hierop verkleinen. Een goede verstelbare bureaustoel en een zit-sta bureau ondersteunt een goede werkhouding. Simpele rug- en nekklachten worden behandeld door een fysiotherapeut of oefentherapeut. De behandeling van de fysiotherapeut is gericht op een of meerdere spieren. Een oefentherapeut kijkt naar je gehele lichaamshouding en hoe dit je klachten veroorzaakt. Daarnaast zijn er meer ernstige nek- en rugklachten, zoals een rug- en nekhernia. Behandeling hernia is vaak complexer. Een operatie kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van de behandeling.

Infecties van de bovenste luchtwegen

Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door virussen. Hierdoor hoeft het meestal niet behandeld worden. Aandoeningen die vallen onder infecties van de bovenste luchtwegen zijn onder andere keelpijn, verkoudheid, hoesten, bijholteontsteking en middenoorontsteking. Bij infecties van de bovenste luchtwegen heb je klachten bij je strottenhoofd (boven de stembanden), keel en/of neus. Bij infecties van de onderste luchtwegen heb je klachten van je luchtpijp, longweefsel (longblaasjes) of luchtpijptakken (bronchiën). Klachten van infecties van de onderste luchtwegen zijn vaak ernstiger. Deze aandoeningen moeten soms worden behandeld met antibiotica. Voorbeelden van aandoeningen zijn een longontsteking en acute bronchitis. Luchtweginfecties komen regelmatig voor. Mensen die roken hebben een grotere kans op het krijgen van luchtweginfecties. Ook hebben mensen die roken vaak langer klachten van de infectie. 

Reuma Artrose

Artrose is een vorm van reuma. Er zijn verschillende soorten reuma, zoals Syndroom van Sjogren, Ziekte van Bechterew en Artritis psoriatica. Deze soorten reuma hebben veel dezelfde soorten symptomen, zoals dikke, warme, stijve of pijnlijke gewrichten. Ook doen de gewrichten pijn zonder dat je kracht ermee zet of beweegt. De vorm artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Je kunt dit in een of meerdere gewrichten krijgen. Bij deze aandoening is de kwaliteit van je kraakbeen minder, veranderd het bot van je gewricht en kan je gewricht ontstoken raken. Dit leidt onder andere tot stijfheid, moeilijk bewegen en pijn. Deze vorm van reuma komt vooral voor in de grote teen, vingers, de duim, onderrug, nek, heupen en knieën. De behandeling wordt door een oefentherapeut of fysiotherapeut gedaan. 

 

Welke klachten mensen precies hebben verschilt erg per persoon. Deze klachten en aanwezigheid van andere aandoeningen bepalen welke behandeling iemand nodig heeft. Daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je last hebt van een van deze aandoeningen.

Placebo effecten

Placebo effecten

In de medische wereld is het placebo effect een interessant en ingewikkeld onderwerp. Aan de ene kant is er het nut dat het met zich mee kan brengen, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om eerlijk te blijven tegen je patiënten. Dit is een ethisch dilemma waar dokters het niet helemaal over eens zijn.

Wat is een placebo?

Een placebo is een medicijn dat expres zo  is gemaakt dat het geen werkzaamheid zou moeten hebben, ofwel, er zitten geen werkzame stoffen in. Een voorbeeld hiervan was een onderzoek onder mannen een aantal jaar terug. Een groep mannen werd verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg hormoon pillen toegediend en de andere groep kreeg een placebo. De groep met hormoon pillen kreeg hier effecten van, die te verwachten waren. Ze kregen bepaalde iets vrouwelijkere eigenschappen. De mannen met de placebo kregen dit echter ook. Niet allemaal, maar wel een aantal. Dit laat dus zien dat placebo’s echt kunnen werken. Hoewel het hier niet echt een nuttig effect was, kan dit natuurlijk ook worden ingezet met echte kwalen.

Gebruik dokters

Er zijn dan ook zeker wel dokters die gebruik maken van placebo’s. Dan heb ik het niet eens over alternatievelingen die ergens op hun zoldertje iets met chakra’s doen, maar gewoon over huisartsen ook. Hoewel het officieel niet is toegestaan, zijn er zeker artsen die placebo’s geven zonder dit te vertellen aan hun klanten. Een dokter moet officieel zijn patiënt precies vertellen wat voor medicijnen hij krijgt voorgeschreven, maar lang niet alle doktoren doen dit. Het is ook maar de vraag of dat een probleem is. Als een placebo werkt, dan werkt het toch? Aan de andere kant kan je ook weer stellen dat het niet eerlijk is om je patiënten gebrekkig in te lichten en dat dit misschien zelfs gevaarlijk kan zijn omdat ze daar rekening mee zullen houden ivm bijvoorbeeld andere medicijnen.

Alternatieve geneeswijzen

Ook in de wereld van alternatieve geneeswijzen is de placebo veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan praktijken als microdosing truffels, waar je met een microdose van hallucinogene truffels bepaalde effecten zou kunnen krijgen. Hoe wetenschappelijk dit allemaal is is wat vaag, maar dat het iets doet zal vast, maar dat kan natuurlijk ook prima komen door een placebo effect. Dat het misschien een placebo effect is wil nog niet zeggen dat het daardoor een waardeloos product is, immers, als het werkt dan werkt het toch?

 

 

Van een alcoholverslaving afkomen

Van een alcoholverslaving afkomen

De meeste mensen vinden het heerlijk om regelmatig een glaasje alcohol te drinken. Echter wordt het voor steeds meer mensen een probleem. Er zijn dan ook te veel mensen die niet meer zonder alcohol kunnen. Wanneer je een alcoholverslaving hebt, is het lastig om hier vanaf te komen. De behandeling kan namelijk pas beginnen wanneer je het probleem erkent en ermee instemt om te stoppen. Het is dan ook verstandig om naar een afkickkliniek te gaan om professionele hulp te krijgen bij het proces. Een afkickbehandeling bestaat uit drie fases.

 

Ontwenningsfase

Het kan gevaarlijk zijn om abrupt te stoppen met drinken. Het kan namelijk voor ernstige gevolgen zorgen op je lichaam. Hierom is het verstandig om onder begeleiding het alcoholgebruik te stoppen of minderen. Tijdens deze fase zal je last krijgen van bepaalde afkickverschijnselen. Er zijn gelukkig wel medicijnen die je hierbij kunnen helpen. Echter moet je hier wel voorzichtig mee zijn, aangezien mensen ook aan deze medicatie verslaafd kunnen raken.

 

Revalidatiefase

Tijdens deze fase krijg je vooral inzicht over de oorzaak en gevolgen van het overmatig alcoholgebruik. Er zijn verschillende therapieën die je hierbij kunnen helpen. Zo kan het handig zijn om met andere te praten die dezelfde problemen als jou ervaren. Dit kan je helpen om weerstand te leren bieden tegen een eventuele terugval. Je zelfvertrouwen wordt weer opgebouwd.

 

Onderhoudsfase

Wanneer je volledig sober bent, is het belangrijk om alles er aan te doen dat je niet meer terug valt. Zo is het in deze fase belangrijk om met vrienden en familie te praten zodat ze je kunnen steunen waar nodig is. Het is namelijk al lastig genoeg en steun van iedereen kan je extra motiveren om het door te zetten.

Wat zijn de meest voorkomende manieren van gehoorverlies?

Wat zijn de meest voorkomende manieren van gehoorverlies?

Over het algemeen wordt er gesproken van drie soorten gehoorverlies om het duidelijk te houden zal er hier maar worden ingegaan op twee. Dit zijn de twee meest voorkomende soorten van gehoorverlies waar mensen zich melden bij een audicien n of de dokter. Het zal je niet verbazen dat er iets populaire of je het meest voorkomende gehoorverlies is wat ontstaat door langdurig hard geluid zonder de juiste gehoorbescherming. Dit is de afgelopen decennia steeds groter wordend probleem onder jongeren en leidt in veel gevallen tot verlies van gehoor, waardoor er veel campagnes gericht zijn op blijvende gehoorschade voorkomen. Dit is wat er in de praktijk wordt genoemd geleidingsverlies. Het verschilt per geval in hoeverre dit nog hersteld kan worden.

Soort twee

De tweede soort wordt perspectief gehoorverlies genoemd en hier ligt vaak een andere oorzaak achter waar je minder aan kunt doen in geval van geleidingsverlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door genetische oorzaak, ouderdom, genetische factoren en ook blootstelling aan hard geluid. In deze gevallen kan het vaak nog wel hersteld worden met een hoortoestel. Deze vorm komt vaker voor bij ouderen. Dit is waarom het zo belangrijk is om gehoorverlies te mijden en ten alle tijden blijvende gehoorverlies voorkomen.

 

Gehoorapparaten

Mensen die tegenwoordig een gehoorapparaat hebben, hebben heel erg geluk. Het is namelijk tegenwoordig mogelijk om een gehoorapparaat aan te schaffen wat vragen onzichtbaar is, en je gehele gehoor kan overnemen. Het is namelijk niet zo dat iedereen hetzelfde soort klachtenpatroon vertoont. Voor elke soort klacht is er een apart soort toestel en met de ontwikkelingen die er tegenwoordig zijn, zijn de meeste goor apparaat zelfs aan te sluiten op de tv, telefoon Bluetooth. Hierdoor missen mensen die gehoorschade hebben opgelopen vrijwel niets meer van de wereld om hen heen. Verlies van gehoor kan in de praktijk eigenlijk nooit 100% hersteld te worden zoals het oorspronkelijk was, vandaar dat het belangrijk is om het belang van blijvende gehoorschade voorkomen te benadrukken.