Placebo effecten

Placebo effecten

In de medische wereld is het placebo effect een interessant en ingewikkeld onderwerp. Aan de ene kant is er het nut dat het met zich mee kan brengen, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om eerlijk te blijven tegen je patiënten. Dit is een ethisch dilemma waar dokters het niet helemaal over eens zijn.

Wat is een placebo?

Een placebo is een medicijn dat expres zo  is gemaakt dat het geen werkzaamheid zou moeten hebben, ofwel, er zitten geen werkzame stoffen in. Een voorbeeld hiervan was een onderzoek onder mannen een aantal jaar terug. Een groep mannen werd verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg hormoon pillen toegediend en de andere groep kreeg een placebo. De groep met hormoon pillen kreeg hier effecten van, die te verwachten waren. Ze kregen bepaalde iets vrouwelijkere eigenschappen. De mannen met de placebo kregen dit echter ook. Niet allemaal, maar wel een aantal. Dit laat dus zien dat placebo’s echt kunnen werken. Hoewel het hier niet echt een nuttig effect was, kan dit natuurlijk ook worden ingezet met echte kwalen.

Gebruik dokters

Er zijn dan ook zeker wel dokters die gebruik maken van placebo’s. Dan heb ik het niet eens over alternatievelingen die ergens op hun zoldertje iets met chakra’s doen, maar gewoon over huisartsen ook. Hoewel het officieel niet is toegestaan, zijn er zeker artsen die placebo’s geven zonder dit te vertellen aan hun klanten. Een dokter moet officieel zijn patiënt precies vertellen wat voor medicijnen hij krijgt voorgeschreven, maar lang niet alle doktoren doen dit. Het is ook maar de vraag of dat een probleem is. Als een placebo werkt, dan werkt het toch? Aan de andere kant kan je ook weer stellen dat het niet eerlijk is om je patiënten gebrekkig in te lichten en dat dit misschien zelfs gevaarlijk kan zijn omdat ze daar rekening mee zullen houden ivm bijvoorbeeld andere medicijnen.

Alternatieve geneeswijzen

Ook in de wereld van alternatieve geneeswijzen is de placebo veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan praktijken als microdosing truffels, waar je met een microdose van hallucinogene truffels bepaalde effecten zou kunnen krijgen. Hoe wetenschappelijk dit allemaal is is wat vaag, maar dat het iets doet zal vast, maar dat kan natuurlijk ook prima komen door een placebo effect. Dat het misschien een placebo effect is wil nog niet zeggen dat het daardoor een waardeloos product is, immers, als het werkt dan werkt het toch?

 

 

Van een alcoholverslaving afkomen

Van een alcoholverslaving afkomen

De meeste mensen vinden het heerlijk om regelmatig een glaasje alcohol te drinken. Echter wordt het voor steeds meer mensen een probleem. Er zijn dan ook te veel mensen die niet meer zonder alcohol kunnen. Wanneer je een alcoholverslaving hebt, is het lastig om hier vanaf te komen. De behandeling kan namelijk pas beginnen wanneer je het probleem erkent en ermee instemt om te stoppen. Het is dan ook verstandig om naar een afkickkliniek te gaan om professionele hulp te krijgen bij het proces. Een afkickbehandeling bestaat uit drie fases.

 

Ontwenningsfase

Het kan gevaarlijk zijn om abrupt te stoppen met drinken. Het kan namelijk voor ernstige gevolgen zorgen op je lichaam. Hierom is het verstandig om onder begeleiding het alcoholgebruik te stoppen of minderen. Tijdens deze fase zal je last krijgen van bepaalde afkickverschijnselen. Er zijn gelukkig wel medicijnen die je hierbij kunnen helpen. Echter moet je hier wel voorzichtig mee zijn, aangezien mensen ook aan deze medicatie verslaafd kunnen raken.

 

Revalidatiefase

Tijdens deze fase krijg je vooral inzicht over de oorzaak en gevolgen van het overmatig alcoholgebruik. Er zijn verschillende therapieën die je hierbij kunnen helpen. Zo kan het handig zijn om met andere te praten die dezelfde problemen als jou ervaren. Dit kan je helpen om weerstand te leren bieden tegen een eventuele terugval. Je zelfvertrouwen wordt weer opgebouwd.

 

Onderhoudsfase

Wanneer je volledig sober bent, is het belangrijk om alles er aan te doen dat je niet meer terug valt. Zo is het in deze fase belangrijk om met vrienden en familie te praten zodat ze je kunnen steunen waar nodig is. Het is namelijk al lastig genoeg en steun van iedereen kan je extra motiveren om het door te zetten.

Wat zijn de meest voorkomende manieren van gehoorverlies?

Wat zijn de meest voorkomende manieren van gehoorverlies?

Over het algemeen wordt er gesproken van drie soorten gehoorverlies om het duidelijk te houden zal er hier maar worden ingegaan op twee. Dit zijn de twee meest voorkomende soorten van gehoorverlies waar mensen zich melden bij een audicien n of de dokter. Het zal je niet verbazen dat er iets populaire of je het meest voorkomende gehoorverlies is wat ontstaat door langdurig hard geluid zonder de juiste gehoorbescherming. Dit is de afgelopen decennia steeds groter wordend probleem onder jongeren en leidt in veel gevallen tot verlies van gehoor, waardoor er veel campagnes gericht zijn op blijvende gehoorschade voorkomen. Dit is wat er in de praktijk wordt genoemd geleidingsverlies. Het verschilt per geval in hoeverre dit nog hersteld kan worden.

Soort twee

De tweede soort wordt perspectief gehoorverlies genoemd en hier ligt vaak een andere oorzaak achter waar je minder aan kunt doen in geval van geleidingsverlies. Dit kan bijvoorbeeld komen door genetische oorzaak, ouderdom, genetische factoren en ook blootstelling aan hard geluid. In deze gevallen kan het vaak nog wel hersteld worden met een hoortoestel. Deze vorm komt vaker voor bij ouderen. Dit is waarom het zo belangrijk is om gehoorverlies te mijden en ten alle tijden blijvende gehoorverlies voorkomen.

 

Gehoorapparaten

Mensen die tegenwoordig een gehoorapparaat hebben, hebben heel erg geluk. Het is namelijk tegenwoordig mogelijk om een gehoorapparaat aan te schaffen wat vragen onzichtbaar is, en je gehele gehoor kan overnemen. Het is namelijk niet zo dat iedereen hetzelfde soort klachtenpatroon vertoont. Voor elke soort klacht is er een apart soort toestel en met de ontwikkelingen die er tegenwoordig zijn, zijn de meeste goor apparaat zelfs aan te sluiten op de tv, telefoon Bluetooth. Hierdoor missen mensen die gehoorschade hebben opgelopen vrijwel niets meer van de wereld om hen heen. Verlies van gehoor kan in de praktijk eigenlijk nooit 100% hersteld te worden zoals het oorspronkelijk was, vandaar dat het belangrijk is om het belang van blijvende gehoorschade voorkomen te benadrukken.